2013 Κύπελλο Βορείου Αιγαίου
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανοικτής Θαλάσσης
Αρχική Αποτελέσματα Έγγραφα Αγώνα Κατάλογος Συμμετοχών Δελτία Τύπου Gallery Επικοινωνία

Δελτίο Τύπου 7 - 29/8/2013

ΕΦΕΡΑΝ "ΑΣΣΟ" ΟΙ "ACES"
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ JINETERA

Έσπασαν καρδιές την τελευταία μέρα των αγώνων στο Πόρτο Καρράς, αφού οι δύο ιστιοδρομίες θα έλυναν τις ισοβαθμίες και έκριναν το νικητή στα σημεία.

Η επιστροφή του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης στο Κύπελλο Βορείου Αιγαίου και η ταυτόχρονη διεξαγωγή του Πανελληνίου Πρωταθλήματος έφεραν 36 αγωνιστικά σκαριά να διεκδικούν επί ίσοις όροις, τα έπαθλα της διοργάνωσης.

Το ACES έχοντας τρείς παγκόσμιους πρωταθλητές των σκαφών 470 (Τάκη Μάντη, Παύλο Καγιαλή, Αλέξη Ταγαρόπουλο) και δύο άριστους γνώστες των 49er (Μιχάλη Πατενιώτη), και TORNADO (Νίκο Μαύρο), έφερε την ιστιοπλοϊκή γνώση των ολυμπιακών κατηγοριών, στην ανοικτή θάλασσα, σε ένα ούτως ή άλλως γρήγορο σκαρί (πρωτιά το 2008 για τη ΔΙΕΒΑ στα ίδια νερά).

Οι "Άσσοι" άφησαν πίσω τους, έστω σε μικρή απόσταση ELLINIXX και ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ που φλέρταραν με το έπαθλο, το οποίο ξαναήρθε στα χέρια του Ν.Ο.Θ, μετά το 2001 και τη νίκη του Τούρκικου INDEFIX της Νάζλι Ιμρέ. Έπαθλο που χρονολογείτε από το 1988.

Το σκάφος των Μάρκου Χατζηκυριάκη, Άρη Βενέτη, και Μάκη Κουρτέση, κέρδισε και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, παίρνοντας τον τίτλο από το "Αριστοφανή".

Στα IRC, το κύπελλο "Σάββας Γεωργίου" της Ε.Ι.Ο άλλαξε χέρια και από το BAXIMUS πήγε στο JINETERA, με το Θάνο Ανδρόνικο στο τιμόνι. Ο γνωστός ιστιοπλόος διεκδικεί το βραβείο "ευ αγωνίζεσθε" του ΠΣΑΣ, αφού στην Aegean Regatta διαπίστωσε λάθος στους υπολογισμούς και εν γνώση του ενημέρωσε την ΕΑΘ ότι η πρώτη θέση δεν του ανήκει! Τότε, το ΑΠΗΔΑΛΟ ΣΚΑΦΟΣ ευνοήθηκε και πήρε τον τίτλο. Τώρα, το ίδιο σκάφος "τιμωρήθηκε" από την επιτροπή ενστάσεων για αντικανονική χρησιμοποίηση πανιού και από τη 2η θέση κατέληξε στην 8η.

Παράλληλα το JINETERA που ανελλιπώς συμμετέχει στους αγώνες, κατέκτησε και το Κύπελλο ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β΄ που "αρμένιζε" κι αυτό από το 1993 και που παρέμεινε "ανενεργό" από το 2001 όταν το είχε κατακτήσει το "ΚΟΥΡΣΑΡΟΣ", πολυνίκης των αγώνων.

Στα ORC Club, τα οποία αποκαλούνται και "μικρά σκάφη", ο μεγαλύτερος σε ηλικία ιστιοπλόος των αγώνων, ο γνωστός ωκεανοπόρος Νότης Μπατσής, ήταν ο "πιλότος" της κατηγορίας από την αρχή, ενώ στο τέλος και εν μέσω συμμετοχής 10 σκαφών, έφερε το "DE MAR A MAR"σε νικηφόρα ρότα.

Δελτίο Τύπου 6 - 28/8/2013

ΠΑΡΤΥ 470άρηδων!!

Για τη Χαλκιδική πέρα βρέχει, αφού στη Θεσσαλονίκη ξέσπασε μπουρίνι, αλλά την ίδια ώρα οι ιστιοπλόοι στον Τορωναίο Κόλπο απολαμβάνουν μέτριους έως καλούς ανέμους, σ' ένα γεμάτο από τεχνικές διαδρομές πρόγραμμα αγώνων.

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανοικτής Θάλασσας και παράλληλα το Κύπελλο Βορείου Αιγαίου, έχει δώσει τη δυνατότητα σε 300 και πλέον ιστιοπλόους να φτάσουν στο έπακρο των ιστιοπλοϊκών τους δεινοτήτων.

Η προτελευταία ημέρα των αγώνων, που βρίσκονται σε εξέλιξη ανοικτά του Πόρτο Καρράς, λιμάνι σήμα κατατεθέν της διοργάνωσης, ήταν μέρα των ιστιοπλόων των 470, που είτε ως βετεράνοι τώρα, είτε ως ενεργοί ιστιοπλόοι της ολυμπιακής μας κλάσης, έβαλαν τη σφραγίδα τους στην κατηγορία των σκαφών ORCi.

ELLINIXX, ARISTOFANI R, ACES έχοντας για πρώτα "βιολιά" τους Λεονταρίδη, Καμπουρίδη, Μάντη, Καγιαλή και Ταγαρόπουλο, που έχουν ίσες πιθανότητες για την πρωτιά, ενώ αύριο με την αυλαία αναμένετε να "πετάξουν" έξω τη χειρότερη κούρσα τους με ότι αυτό συνεπάγεται.

Μεγάλος συναγωνισμός και στα IRC με το Γιώργο Αυγερινό και το ΑΝΑΤΕΛΟΥΣΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ να φθάνει στη 2η νίκη του και μαζί με το ΑΠΗΔΑΛΟΣ και το JINETERA να δημιουργούν τριάδα πρωταγωνιστών.

Αύριο πέφτει η αυλαία των αγώνων με κούρσες όρτσα – πρίμα για τους στόλους των ORCi και IRC και παράκτιο αγώνα για το στόλο των ORC Club.

Δελτίο Τύπου 5 - 27/8/2013

ΓΝΩΣΤΟΣ Ο ΤΟΡΩΝΑΙΟΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ

To ARISTOFANI R με το Σίμο Καμπουρίδη στο τιμόνι, σκάφος που υπερασπίζεται τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδας στους αγώνες ανοικτής θάλασσας, επιβλήθηκε των αντιπάλων του στη 2η κούρσα της διοργάνωσης για το Κύπελλο Βορείου Αιγαίου που βρίσκετε σ’ εξέλιξη στο Πόρτο Καρράς.

Στην κατηγορία των σκαφών IRC το JINETERA με κυβερνήτη το Θάνο Ανδρόνικο, σημείωσε την πρώτη του νίκη, σε μια άκρως τεχνική ιστιοδρομία με πλεύσης όρτσα-πρίμα συνολικής απόστασης 6 ν.μ.

Στα ORC club όπου ανήκουν τα μικρότερα συγκριτικά σκάφη, ο Νότης Μπατσής αρμένισε για δεύτερη φορά αλάνθαστα και ήδη το πλήρωμα του είναι το μοναδικό με 2 νίκες σε ισάριθμες κούρσες.

Η πρώτη από τις σημερινές 2 ιστιοδρομίες του προγράμματος, διεξήχθη με καλές καιρικές συνθήκες για ιστιοπλοΐα, ενώ η 2η με την οποία θα πέσει και η αυλαία της τρίτης μέρας των αγώνων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Δελτίο Τύπου 4 - 26/8/2013

ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ
ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΤΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Μετά από μεγάλη ταλαιπωρία στο Βόρειο Αιγαίο, που δεν έβγαλε της ταχύτητες που περίμεναν οι ιστιοπλόοι, δύο μόνο σκάφη κατάφεραν να ολοκληρώσουν τον αγώνα τους πριν αλλάξει η μέρα, ενώ ο κύριος όγκος της διοργάνωσης κατέπλευσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, με το τελευταίο πλήρωμα να κλείνει εικοσιτέσσερις ώρες μέσα στη θάλασσα.

Αυτός ήταν ο μεγάλος σε απόσταση (off shore) αγώνας της διοργάνωσης, ο οποίος έδινε υψηλό συντελεστή βαθμολόγησης (1,5).

Τον επίζηλο τίτλο διεκδικούν ήδη σκάφη, τα οποία έχουν στα πληρώματά τους ιστιοπλόους με διεθνείς επιτυχίες.

Ήδη στα ORCi έχει σχηματιστεί μια ομάδα από το ELLINIXX, το ACES και το ARISTOFANI, που βρίσκονται μέσα σε 3,5 βαθμούς στον έντονο συναγωνισμό μεταξύ πληρωμάτων που έχουν μεγάλη εμπειρία αλλά και νίκες στα νερά του Τορωναίου.

Το "παιχνίδι" θα αρχίσει να ζεσταίνεται από αύριο όταν τα πληρώματα θα ακολουθήσουν το καθαρά τεχνικό μέρος των αγώνων με πλεύσεις όρτσα – πρίμα, ανοικτά του Νέου Μαρμαρά με φόντο την Κέλυφο.

Στα ORC Club δε θεωρείται έκπληξη η επικράτηση στον αγώνα των 60 ν.μ του DE MAR A MAR, αφού ο "θαλασσόλυκος" Νότης Μπατσής, έχει κερδίσει άλλες δύο φορές το συγκεκριμένο αγώνα.

Στην κατηγορία IRC ο Γιώργος Αυγερινός με το Ανατέλλουσα Αφροδίτη, έχει τεθεί επικεφαλείς ενός στόλου 8 σκαφών αφήνοντας πίσω του σκάφη όπως το OXYGONON, το JINETERA και το BAXIMUS, πρωταγωνιστές σε αγώνες στην ίδια θάλασσα.

Δελτίο Τύπου 3 - 25/8/2013

ΓΡΑΜΜΗ ΣΚΟΠΕΛΟΣ – ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ

Στις 11.00 ακριβώς το πρωί, από το λιμάνι της Σκοπέλου, δόθηκε η εκκίνηση των σκαφών ανοικτής θάλασσας για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και ταυτόχρονα για το Κύπελλο Βορείου Αιγαίου, το θεσμό που επαναδραστηριοποιεί ο Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης.

Τα 34 σκάφη που αρμενίζουν τώρα, - το BANDIT και NEVERLAND εγκατέλειψαν λόγων προβλημάτων – έχουν ρότα το Πόρτο Καρράς, εκεί όπου θα διεξαχθεί το κυρίως πρόγραμμα της διοργάνωσης με διάφορες πλεύσεις εντός Τορωναίου Κόλπου.

Όμως τα 60 ν.μ φαίνονται πολύ περισσότερα, αφού οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν και θα είναι θαύμα αν ολοκληρώσουν εντός της ημέρας τον αγώνα τους. Το πιθανότερο είναι τα πιο γρήγορα σκάφη να τερματίσουν της πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Ο αγώνας αυτός είναι ο μεγαλύτερος της διοργάνωσης, έχει τον υψηλότερο συντελεστή (1,5) και δεν αφαιρείται από το σύνολο των ιστιοδρομιών.

Σ' αυτόν τον αγώνα ανοικτής πλεύσης δοκιμάζεται η εμπειρία, η υπομονή, αλλά και η τύχη των πληρωμάτων, αφού στο Αιγαίο είναι απαραίτητο για να αρμενίσεις γρήγορα, να βρεις τα "μονοπάτια" του ανέμου.

Το έπαθλο ήδη βρίσκεται στο Πόρτο Καρράς και περιμένει τον νικητή των αγώνων που θα ολοκληρωθούν στις 29 Αυγούστου. Στην ιστορία του συγκεκριμένου κυπέλλου (αθλοθέτηση οικογένειας Βουράκη) το οποίο αλλάζει χέρια κάθε χρόνο, μόνο ένα σκάφος το κατέκτησε 3 φορές, το "ΚΟΥΡΣΑΡΟΣ" του Γιάννη Λαμπριανίδη, σκάφος που παίρνει και φέτος μέρος στους αγώνες.

Επίσης στα αξιοσημείωτα είναι ότι 4 φορές κέρδισαν Τούρκοι και ότι το 1993 το "CRETA" του Θεόδωρου Αγγελόπουλου και της Γιάννας Δασκαλάκη – Αγγελοπούλου, έχοντας τον Τάσο Μπουντούρη στο τιμόνι, έσπασε τη διαφαινόμενη κυριαρχία των Τούρκων (PROVEZZA), δίνοντας τεράστια αίγλη στο θεσμό.

Επίσης ο Γιώργος Έρτσος με τη σειρά σκαφών "ΩΚΥΑΛΟΣ" του Γιάννη Κωστόπουλου, είναι ο πολυνίκης κυβερνήτης, με 4 τρόπαια, έστω και αν κάθε φορά αγωνιζόταν με διαφορετικό τύπο σκάφους.

Δελτίο Τύπου 2 - 21/8/2013

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΙΝΕΛΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΚΙΝΗΣΗ

Η ώρα της εκκίνησης για το Κύπελλο Βορείου Αιγαίου και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανοικτής Θάλασσας, πλησιάζει και τα πληρώματα είτε δοκιμάζονται σε άλλους αγώνες, είτε προετοιμάζονται υπό μορφή προπονήσεων.

Όμως υπάρχουν και οι αβαρίες οι οποίες τις περισσότερες φορές είναι απρόβλεπτες. Έτσι το "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" σκάφος του Λ.Σ., στην κούρσα για Λήμνο στα πλαίσια της AEGEAN REGATTA έσπασε το κατάρτι του με αποτέλεσμα να έχει μηδαμινές ελπίδες ν’ αποκαταστήσει τη ζημιά και να προλάβει την εκκίνηση των αγώνων στο Βόρειο Αιγαίο.

Οι δηλώσεις συμμετοχής συνεχίζουν να καταφτάνουν στο Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης και μεταξύ των πληρωμάτων βρίσκονται ιστιοπλόοι που έχουν κατακτήσει πανευρωπαϊκά μετάλλια, έχοντας ακόμη και παγκόσμιες διακρίσεις όπως το ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ ή το ACES που είχε επιτυχίες στο παρελθόν στα νερά του Τορωναίου, τώρα με κυβερνήτη τον Τάκη Μάντη παγκόσμιο πρωταθλητή πρόσφατα στα 470.

Σε γενικές γραμμές, από τη λίστα συμμετοχών, το αναζωπυρωμένο Κύπελλο Βορείου Αιγαίου με τη συμπαράσταση της Επιτροπής Ανοικτής Θάλασσας και της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, συνδυάζει το ένδοξο παρελθόν με τη νιότη και τη δυναμική της ιστιοπλοΐας μας, στη ρότα μια νέας αρχής που επιχειρείτε από το Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης, ύστερα από το άδοξο τέλος της ρεγκάτας το 2001.

Υπενθυμίζουμε ότι η συγκέντρωση των κυβερνητών θα γίνει το Σάββατο 24 Αυγούστου στη Σκόπελο και η εκκίνηση την επόμενη μέρα (Κυριακή), μπροστά στο λιμάνι του νησιού με τα σκάφη να αναμένονται για τερματισμούς μέχρι τη Δευτέρα στο Πόρτο Καρράς.

Δελτίο Τύπου 1 - 12/8/2013

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ

Ήταν το 2001 όταν η Τουρκάλα του "IDEFIX" Ναζλί Ιμρέ κέρδιζε στο Πόρτο Καρράς το επίζηλο επαμειβόμενο κύπελλο "ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ" που είχε αθλοθετήσει η οικογένεια κοσμηματοποιών Βουράκη, από τη δεκαετία του ΄80 ακόμη, για την κορυφαία διοργάνωση ανοικτής θάλασσας στα νερά του Βορείου Αιγαίου.

Από τότε πέρασαν 12 χρόνια, το κύπελλο παρέμεινε στον όμιλο ανοικτής θάλασσας της Κωνσταντινούπολης, αφού δεν υπήρξε συνέχεια και ο κανόνας όριζε πως ο νικητής κρατάει το έπαθλο μέχρι την επόμενη διοργάνωση.

Όλα αυτά τα χρόνια στο μυαλό των ανθρώπων της νέας διοίκησης του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης, η ιδέα επαναδραστηριοποίησης της διοργάνωσης κυριαρχούσε στο μυαλό τους και το πράσινο φως δόθηκε πριν λίγο καιρό, στην πιο κατάλληλη στιγμή για τη δοκιμαζόμενη κοινωνία, για τις αξίες, για τους θεσμούς, για τον αθλητισμό, για την Ελληνική ιστιοπλοΐα.

Ο πρόεδρος του ΝΟΘ και συνάμα της Επιτροπής Ανοικτής Θαλάσσης της ΕΙΟ Λάζαρος Τσαλίκης, απέστειλε επιστολή προς την Νάζλι Ιμρέ καλώντας την να παραδώσει το βαρύτιμο έπαθλο της διοργάνωσης, γιατί σε λίγες μέρες θα προκύψει νέος νικητής.

Ο Ιστιοπλοϊκός κόσμος, ξαφνιάστηκε ευχάριστα, γιατί ο ΝΟΘ έγινε πασίγνωστος στο χώρο, όχι μόνο από τις τάξεις του πέρασαν εξαιρετικοί ιστιοπλόοι, πήραν το χρίσμα του Ολυμπιονίκη ή του Παγκόσμιου πρωταθλητή, ή ξεπέρασαν στο παρελθόν τα όρια της ιστιοπλοϊκής ναυτοσύνης, αλλά και για τις οργανωτικές του δυνατότητες που έφτασαν μέχρι και ανάληψη παγκοσμίων πρωταθλημάτων. Κυρίως όμως στην ανοικτή θάλασσα ταυτίστηκε με το Κύπελλο Βορείου Αιγαίου.

Έτσι, με αναμενόμενη συμμετοχή, πάνω από 35 σκάφη, η διοργάνωση επιστρέφει στη βάση της και στο λιμάνι της. Το Πόρτο Καρράς έχει δεθεί με την ιστορία του ΚΒΑ και τα νερά της Χαλκιδικής θα φιλοξενήσουν 200 και πλέον ιστιοπλόους που θέλουν και αυτοί να γράψουν το όνομά τους στο έπαθλο "ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ".

Η εκκίνηση θα δοθεί στις 25 Αυγούστου από τη Σκόπελο (νησί το οποίο στα δύσκολα χρόνια καθιέρωσης της διοργάνωσης συνέβαλε ενεργά, ώστε να διατηρήσει το μεράκι των ιστιοπλόων για αγώνες) και στη συνέχεια ο στόλος, με βάση την μαρίνα του Πόρτο Καρράς, θα δοκιμαστεί σε τεχνικούς αγώνες (όρτσα – πρύμα – τρίγωνο) μέχρι τις 29 Αυγούστου, ημέρα τελευταίας ιστιοδρομίας και τελετής λήξης της διοργάνωσης.